Kapiti, New Zealand

Kapiti Aquatic Centre

Pools of light through ETFE

The Kapiti Aquatic Centre Trust had a vision to build a series of indoor/outdoor pools. The brief was to create the feeling of being outdoors but with a more balanced indoor environment. The proposal was to use a full 100% ETFE roof to provide a view of the sky and make use of the thermal gain in the winter period.

  • Services

    Designing for Daylight

  • Sectors

    Daylighting

    Lifestyle

  • Client

    Kapiti Coast District Council

Reflecting on Design

The concern of using such a large area of ETFE was to do with glare as opposed the quantity of light. The result was a proposal to alter internal surface reflectance’s and ensure a rotation of staff positions such that the swimmers could be clearly seen below the surface.

Fish Eye view from swimmer, Falsecolour render