Newcastle, UK

Baddiley-Clark Building

Shining a light on Research

The new building houses state of the art facilities for bacterial cell research. The cantilevered building form reduces the structural load of the surrounding listed buildings but also provides an opportunity to light the entrance in a unique way. The lighting design for the entrance only uses in ground uplighters. This provides a stunning and safe solution due to the principle that the eye sees the brightness of the soffit as a way of determining the brightness of the space.

  • Services

    Architectural Lighting Design

  • Sectors

    Education

  • Client

    Newcastle University

  • Architect

    Faulkner Brown

Reception, Lab

Clinically Continuous

From the entrance lighting, through the reception, café, circulation and into the labs the lighting design solution is all about clarity and linearity. The solution has a continuity which immerses itself into the architecture and building fabric.

Library Laborartory

Imagery © Martine Hamilton Knight